S y m p o s i u m

Type: Residential

Status: Proposal

Year: 2014 

The project is located in an area of Newark between University Heights and downtownʼs Military Park Commons District. This location presents the opportunity to challenge the boundaries between public and private, between city and university. It also presents the possibility of establishing a gateway or iconic identity to the Universities.

 

Symposium is part of a larger project that addresses housing for scholars in two urban conditions: small scale (lot infill), and large scale (block infill). This specific project focuses on the urban condition of lot infill and proposes housing, and gathering spaces for resident scholars. It provides three unit types for the various needs of the occupants, and offers areas of social exchange and interaction.

Greenspace

The project allows a free flow of vegetation between University Heights and downtown Newark. Presence of green areas in an enclosed, safe-environment will create a tranquil space for human interaction, an oasis where scholars meet and exchange ideas.

Site Analysis

A - Site Location

B - District Division

C - Traffic Pattern, Circulation

A

B

C

A

Site

Greenspace

Housing

Institutional

Business

Mixed Use

Industrial

High Traffic

Low Traffic

Sun Study

The study of the Sun path in winter (left) and summer (right)

was important to determine the main access to the structure,

gathering spaces, enclosure systems and shading devices.

Level: 0

Level: -1

Level: +1/+4

ADA / Services:

Entry - Interior Gathering Space - Exterior Gathering Space - Cafe - Storage - Toilets

Lounge Area - Fitness Area - Meeting Area

Housing Units

Egress - Elevator - Trash Room -

Janitor Room - Mechanical Room.

Process Diagram

The building was placed adjacent to the street creating a barrier from the external world of the city and the more private interior. Some of the

program was placed below grade while the remaining mass was elevated creating a layered connection between street and courtyard. A further division allowed to distinguish access paths and arrangement of specific program. Landscaping was used to connect the separated spaces.

Mass - Ground Floor

Mass Intersecting Ground Plane

Raising Mass from Ground

Circulation Separation between

Private and Semiprivate Spaces

 

Sloping Ground Floor

Landscaping

N

N

N

N

N

N

Level: -1

Level: 0

Level: +1

Level: +2

Level: +3

Level: +4

© 2017 by MG Architecture Studio - All Rights Reserved