V i l l a   i n   B u s t e r   K e a t o n

Type: Residential

Status: Built

Year: 2016 

In Collaboration with: AGEU 2000 Srl - TEKNA CONSULTING Srl

Website: www.teknaengineering.com

This project is a complete renovation of the pre-existing villa in a 42 villas condominium located in the southern hemisphere of Rome; the task of the office was to design all the interior spaces from spatial arrangements to detailed finishes and choice of furniture. The minimalistic approach features the use of three natural materials such as glass, marble, and wood; the combination of the three provides a modern look with a classic home feeling.

 

Focus was given to the technical part of the design as well; thermal plants were realized along with the electrical, and domotics automation for a smart home.  The hot-cold floor heating system is supported by a solar heating system with a 800 liter boiler and chiller for the production of 12 C cold water for outdoor cooling. The AMX domestic system controls lights, alarms, camera views, TUCC and TV sound from multiple sources in all rooms of the house.

Landscaping

Emphasis was given to the landscaping of the green space; the surrounding gardens house a variety of plants specific of the mediterranean area that form edges and conceal the garage space while an old olive tree becomes a focal point of the anterior garden.

Ground Floor

Living room and dining room  lay on an open floor plan; they revolve around a central staircase and are divided by the arrangement of art, plantry and designer forniture. Glass screens create a transparent membrane that shields the two spaces from the kitchen.

Materials such as glass, aluminum and steel are combined and juxtaposed with woods, granites and marbles to create a clean, contemporary ambiance that remains warm and welcoming. 

Mezzanine

Spaces are connected not only through an open plan design but also through the section; visual connection is present from the ground floor to the mezzanine, where the studio is situated, and to the lower levels through the circulation. 

Basement

The lower level houses the family room, with multipurpose spaces, and all bedrooms each facing the exterior garden and having private bathrooms. In addition, a walk in closet, a jacuzzi, and a steam room were added to the master bedroom.

© 2017 by MG Architecture Studio - All Rights Reserved